Átadták a Mátyás király-kilátót Putnokon

Megosztás

A Felvidékre, valamint Ózdra és Putnokra is rálátni a kilátóból, amelynek elődjét csaknem 90 éve állították cserkészek.

Természeti kincseink megóvása nemzeti közügy – hangoztatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki irodát vezető államtitkára pénteken Putnokon, a Mátyás király-kilátó átadási ünnepségén. Nagy János kiemelte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 47 millió forintos pályázati forrásából megvalósult kilátó “olyan hely, ahol az ember Szent István szemével láthat”. A Gömör kapujában, erről a magaslatról szétnézni nem csupán szép, de határtalan érzés – fogalmazott az államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen.

Az új építmény jelképe ennek a határtalanságnak és a magyarság határokon inneni és túli összetartozásának. Egyszersmind arra is figyelmeztet, hogy civilizációnk és kultúránk a természet hasznosításával kezdődött és kizárólag annak megvédésével maradhat fenn – mondta. Rámutatott: a Kárpát-medence, az Északi-középhegység és benne a Putnoki-dombság olyan érték, amit érdemes megismerni, és megismerve nem lehet nem szeretni.

Riz Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: innen rálátni a történelmi Magyarország egy részére, a Felvidékre is, ahogyan Ózdra és Putnokra ugyancsak emlékezetesen szép panoráma tárul a túrázók elé – hívta fel a figyelmet.

Tamás Barnabás (Fidesz-KDNP-Putnok Városért Egyesület), a város polgármestere hangsúlyozta: egy régi álom teljesül a 18 méter magas, a Sajó-völgyre egyedülálló kilátást nyújtó építmény átadásával, melynek fából készült elődjét még 1934-ben, cserkészek állították. Szavai szerint ha Putnokot a Gömör kapujának tekintik, akkor a helyi legendák nyomán Mátyás királyról elnevezett kilátót a Gömör tetején építették fel.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Komka Péter

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek